Yksilöpsykoterapiaa ja ryhmäterapiaa

Psykoterapia tarjoaa turvallisen ympäristön vaikeiden asioiden käsittelyyn ja itsensä kehittämiseen. Psykoterapeutti auttaa asiakasta löytämään uusia näkökulmia, rakentamaan toimivampia selviytymiskeinoja ja palauttamaan tasapainoa elämään. Psykoterapia voidaan toteuttaa joko yksilöterapiana tai ryhmäterapiana.

Yleisiä psykoterapiaan hakeutumisen syitä ovat erilaiset mielenterveyden ongelmat, elämänkriisit ja muutokset, stressi ja uupumus, univaikeudet, ihmissuhdeongelmat, itsetunto- ja identiteettikysymykset, elämäntaitojen kehittäminen sekä fyysiset terveyshaasteet ja psykosomaattiset ongelmat.  

Psykoterapiamenetelmät voivat olla keskusteluun painottuvia tai konkreettisia harjoituksia. Tapaamisten välillä tehtävät kotitehtävät ja harjoitukset tehostavat psykoterapian tuloksellisuutta. Psykoterapiaprosessi etenee alkukartoituksesta ja tavoitteiden asettelusta työskentelyvaiheeseen. Päätösvaiheessa keskitytään opittujen taitojen vakiinnuttamiseen ja ongelmien uusiutumisen ennaltaehkäisyyn. Monille psykoterapiaan hakeutuminen on merkittävä askel kohti hyvinvointia ja parempaa elämänlaatua.

Psykoterapiapalvelut; yksilöpsykoterapiaa vai ryhmäterapiaa?

  • Pitkät psykoterapiat

    – KELA:n kuntoutuspsykoterapia
    – KELA:n tukema vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapia (www.kela.fi).

  • Lyhytpsykoterapia (5-20 käyntiä)

    – Omakustanteisesti
    – Työnantajan maksamana
    – Vakuutuksen korvaamana
    – Pirhan palvelusetelillä

Psykoterapiaa voidaan toteuttaa myös ryhmässä ja sen on todettu tutkimuksissa olevan yhtä tehokasta kuin yksilöpsykoterapian. Ryhmäterapia sopii monenlaisten mielenterveyden, fyysisen tai sosiaalisten haasteiden käsittelyyn.

Psykoterapiaryhmässä työskennellään yhdessä jonkin tavoitteen saavuttamiseksi. Ryhmä tarjoaa vertaistukea, mahdollisuuden oppia toisten kokemusten kautta ja kehittää itseään turvallisessa ympäristössä. Psykoterapian toteuttaminen ryhmässä on yleensä myös edullisempaa kuin yksilöpsykoterapia.

Katso alkavat ryhmät Ajankohtaista-sivulta!

Kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT) on psykologinen hoitomuoto, jota voidaan toteuttaa yksilöterapian lisäksi ryhmäterapiana ja omahoito-ohjelmina.

KKT perustuu mm. oppimis-, kognitiivisen ja sosiaalipsykologian teorioihin ja tutkimusten mukaan se on tehokas hoitomuoto lähes kaikkiin psykiatrisiin, neurologisiin ja terveyspsykologisiin ongelmiin. KKT on aktiivista, järjestelmällistä, tavoite- ja asiakaskeskeistä psykoterapiaa. Perusajatuksena on, että ajatukset, tunteet, käyttäytyminen ja kehon tuntemukset liittyvät toisiinsa. Psykoterapeuttinen työskentely tapahtuu nykyhetkessä, mutta menneisyyttä tarkastellaan niin pitkälle kuin on tarpeellista.

Skeematerapia on Jeffrey Youngin kehittämä integratiivinen psykoterapian muoto, joka yhdistää elementtejä kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta, psykodynaamisesta ja hahmoterapeuttisesta lähestymistavasta.

Skeematerapiassa tutkitaan ja muokataan epätarkoituksenmukaisia syvään juurtuneita uskomuksia ja ajattelutapoja (skeemoja) itsestä, toisista ihmisistä ja maailmasta. Haitalliset skeemat saavat ihmisen toimimaan itselleen epäedullisella tavalla. Skeemat syntyvät yleensä jo lapsuudessa, erityisesti silloin, kun psykologiset ydintarpeet kuten turvallisuus ja yhteys toisiin eivät ole täyttyneet.

Skeematerapian peruskäsitteitä ovat psykologiset ydintarpeet, haitalliset ja myönteiset skeemat sekä skeemamoodit. Moodit ovat skeemojen aktivoimia hetkellisiä tunnetiloja tai puolia ihmisessä, ja niihin sisältyy emotionaalinen, kognitiivinen, kehollinen ja käyttäymiskomponentti.

Skeematerapian tutkimusnäyttö lisääntyy kovaa vauhtia. Pitkäaikaisten mielenterveysongelmien (esim. persoonallisuushäiriöt, masennus, ahdistus, syömishäiriöt) lisäksi skeematerapiaa voidaan käyttää ihmissuhdeongelmien tai traumojen käsittelyyn.

EMDR on lyhennys englanninkielisistä sanoista Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Sitä voidaan käyttää osana psykoterapiaprosessia tai tiettyyn kokemukseen fokusoituna lyhytinterventiona.

EMDR on kehitetty alkujaan traumaperäisen stressihäiriön hoitoon, mutta nykyisin sitä käytetään laajemmin esimerkiksi ahdistuneisuuden, masennuksen, unihäiriöiden, itsetunto-ongelmien tai kehollisten oireiden hoidossa. EMDR-terapia antaa mahdollisuuden vaikeiden kokemusten ja nykyisyyttä häiritsevien muistojen työstämiseen. Menetelmän käyttö voi merkittävästi nopeuttaa traumaattisesta tapahtumasta toipumista ja vähentää asiakkaan kokemaa stressiä menneisyyden tapahtumista.

  • Y-tunnus
  • 2966930-6